Dakar 2023 - Bouwens verliest tijd door een turboprobleem, maar blijft in de top-tien

Het Igor Bouwens heeft in de vijfde rit van de Dakar beslag gelegd op de twaalfde plaats. De laatste honderd kilometer leverde de motor niet meer het normale vermogen, maar dat probleem raakt opgelost voor de etappe van vrijdag. Die was al de langste van de Dakar, maar is op de valreep nóg langer geworden.

De vijfde rit van de Dakar 2023 was opnieuw een lus met start en aankomst aan de luchthaven van de stad Ha’il. Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom brachten hun Iveco T-Way voor het eerst in deze Dakar aan de meet voor het invallen van de duisternis. Met een twaalfde tijd in de klassementsproef van 375 kilometer waren ze niet ontevreden, maar het had beter gekund.

Igor Bouwens: “De laatste honderd kilometer viel het motorvermogen voortdurend weg, wellicht door een probleem met de turbo. Hellingen die ik normaal vlot neem, moest ik nu met een omweg aansnijden, anders raakte ik niet boven. Dat heeft toch een beetje tijd gekost.”

Bij de binnenkomst hing Ulrich Boerboom, de boordwerktuigkundige, de truck meteen aan de computer om de foutmeldingen van de turbo uit te lezen. Met een nieuw membraan voor de wastegate moet het euvel verholpen zijn. Geen reden voor grote ongerustheid dus.

Bouwens, Wade en Boerboom eindigden op de twaalfde plaats op 58 minuten van ritwinnaar Ales Loprais. De Tsjech blijft leider in het klassement, waarin de Belgen nu tiende zijn.

De rit van vrijdag, van Ha’il naar Al Duwadimi, is door wateroverlast gewijzigd. Het bivak in de aankomstplaats staat helemaal blank en daarom trekt de karavaan twee dagen vroeger dan voorzien naar de hoofdstad Riyadh. Deze vrijdag was al de langste dag van deze Dakar (normaal 877 kilometer), maar door de verdere verplaatsing wordt de afstand nog groter. Igor en co krijgen nu 919 kilometer af te malen. Het gedeelte tegen de chrono wordt wel ingekort van 466 naar 357 kilometer. Op zaterdag wordt vervolgens de special stage verreden die voor zondag voorzien was.