Dakar 2023 - Dakar 2023 - Bouwens is mee met de koplopers, maar een zondvloed vernielt de truck

Het goede nieuws: Igor Bouwens reed de achtste chrono in de derde rit van de Dakar 2023. Het slechte nieuws: een zondvloed heeft zware schade aangericht aan de carrosserie van de Iveco. Het wordt nachtwerk om de truck weer rijklaar te krijgen.

De derde Dakarrit van AlUl naar Ha’il werd dinsdag ingekort omdat het parcours getroffen werd door een ware zondvloed. Op het internet circuleren spectaculaire beelden van overspoelde voertuigen en zwemmende copiloten. De organisatie greep in. Eerst werd de etappe voor de vrachtwagens stopgezet bij de derde controlepost op kilometer 377. Enige tijd later werd iedereen al tegengehouden op CP2, na 240 kilometer. Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom waren bij de acht trucks die CP2 voorbij waren en tot kilometer 377 konden koersen. Ze eindigden dan ook als achtste, in de selecte kopgroep. Het definitieve klassement laat op zich wachten, maar de dagzege gaat naar de Tsjech Martin Macik (Iveco). Zuur voor Gert Huzink, die maar tot CP2 mocht rijden en tot daar het snelst was, maar de ritzege niet krijgt toebedeeld.

Een goed resultaat dus voor Gregoor Racing, maar wel een met een wrange bijsmaak. Bouwens: “Bij de tweede controlepost was er nog niets aan de hand. We reden op ons strakke tempo en waren aan een goede etappe bezig. Maar kort na dat punt moesten we door een kolkende waterstroom, de plaats waar dat filmpje gemaakt is waarover iedereen praat. Het water stroomde heel snel en kwam tot halfweg onze voorruit. We geraakten erdoor, maar achteraf bleek dat we daar een heel stuk van de carrosserie zijn verloren. De truck moet achteraan de grond hebben geraakt. De twee reservewielen en de hele linkerkant van de laadbak zijn weg.”

Het Gregoor Racing Team was na de zege in de Tunisia Desert Challenge maanden bezig geweest om de laadbak van de Iveco T-Way te verbouwen. Het zeil van vroeger werd vervangen door een vaste constructie met panelen in kevlar. Daarbij werden ook de reservewielen herplaatst. Vroeger lagen ze plat, maar dat bleek onhandig bij bandenwissels. Daarom werden ze verticaal en meer toegankelijk geplaatst. Maar net die nieuwe constructie is nu totaal vernield.

Bouwens: “De jongens zijn nu bezig om het oude zeil aan de linkerkant terug te plaatsen. Daarna moeten ze ook nog een oplossing vinden om de reservewielen te bevestigen, want de nieuwe constructie is gewoon weg.”

Het team heeft in het bivak van Ha’il een hoop laswerk en moet dat uitvoeren in apocalyptische omstandigheden, want tot vijf uur in de ochtend wordt nog gietende regen verwacht. Het kamp is één grote modderpoel. De organisatie heeft de cateringtent opengesteld om mensen te laten overnachten. Bouwens: “Wij gaan daar geen gebruik van maken, mijn tentje staat in het slijk naast de truck waar de jongens aan het lassen zijn. Er is nog veel werk. Maar ik twijfel er niet aan dat ze oplossingen vinden en dat we morgen weer kunnen starten. We gaan nog voorzichtiger rijden, want we willen absoluut niet opgeven.”

De etappe van woensdag is een lus met start en aankomst in Ha’il. In totaal 573 kilometer, waarvan 425 kilometer tegen de chrono. Ook donderdag volgt een lus rond Ha’il. Drie nachten in de modderpoel dus…