Proloog 2023

Igor Bouwens heeft zijn eigen proloog van de Dakar 2023 opgeofferd om de Japanner Sugawara te helpen. Resultaat: slechts een 44ste tijd. “Ach, in een proloog zijn de verschillen toch maar klein”, zegt de Ivecorijder van Gregoor Racing Team.

Een 44ste plaats in de proloog is niet meteen waar Igor Bouwens uit Ham van gedroomd had. Hij had vooraf gehoopt om een degelijk resultaat neer te zetten om zo een gunstig startuur voor zondag te bekomen. Hoe later je start, hoe meer kilometers je ’s avonds in het donker moet rijden. Maar toen halfweg de proloog, amper 13 kilometer lang, de Hino 600-Hybrid van de Japanner Teruhito Sugawara aan de kant stond, aarzelden Igor, Syndiely en Ulrich niet om te stoppen en een helpende hand te bieden. De familie Sugawara is een monument in de Dakar. Vader Yoshimaza heeft 36 deelnames op de teller en legde vijf keer beslag op de tweede plaats.

Igor Bouwens: “De Dakar is heel goed begonnen voor ons, de proloog liep vlot. Maar op vijf kilometer van het einde stond de Hino in panne. We hebben die mensen voortgetrokken tot aan de finish. In zo’n proloog kan je toch niet echt het verschil maken, en later kunnen wij hun hulp misschien ook nog ooit gebruiken. Al bij al een goede start.”

Sugawara werd 54ste en laatste en incasseerde bovendien 15 minuten straftijd, maar hij blijft tot nader order in koers. De ritzege ging naar de Iveco van de Tsjech Martin Macik, die 9’43’ nodig had. Igor Bouwens werd 44ste in 13’27”. Op zondag 1 januari vindt de eerste echte rit plaats met start en aankomst in het Sea Camp in Yanbu. Het wordt een etappe met 234 kilometer verbinding en 367 kilometer tegen de chrono.